Er bestaan normen voor chemische stoffen in het water. Die normen mogen niet overschreden worden en er moeten voldoende leef- en opgroeimogelijkheden zijn voor gewenste planten en dieren. Wij zorgen ervoor dat de inrichting van ons gebied én ons beheer en onderhoud hiervoor op orde is. Denk dan aan het herstel van de beekdalen, de aanpak van meren en kanalen en de aanleg van vismigratievoorzieningen. Dit hebben we in grote delen van ons gebied al gedaan, maar er missen nog enkele schakels die we de komende jaren aanpakken. Daarnaast controleren we de kwaliteit van water met metingen. En we proberen ervoor te zorgen dat niks of niemand de gewenste waterkwaliteit verstoort.
Meer over Schoon en gezond
Aanpak schadelijke stoffen
Voor ecologisch gezond water is vooral de inrichting van het watersysteem en de samenstelling van het water van belang. Maar hoe voorkomen we dat hier schade optreedt doordat verschillende stoffen in het water terecht komen?
Diversiteit waterplanten en waterdieren
De biologische kwaliteit van ons water bepalen we door het waterleven te tellen, zoals de verschillende soorten vis, waterbeestjes, waterplanten en plankton.
Stedelijk water ook van belang
Voor het water in bebouwd gebied, zoals sloten, kleinere kanalen en vijvers zijn geen Europese richtlijnen. We noemen dit stedelijk water.