Ook al werken we heel hard aan sterke en veilige dijken, een 100% garantie dat de dijk standhoudt is niet te geven. Daarom kijken we niet alleen naar de kans op overstroming, we kijken ook naar de gevolgschade als die overstroming er wel komt. Die schade moeten we zoveel mogelijk voorkomen of beperken, door rekening te houden met de inrichting van het gebied. Bovendien kan het water ook uit de lucht komen. Ook extreme neerslag kan leiden tot vervelende natte situaties.
Meer over Veilig en niet te nat
Sterke dijken
We bereiden ons voor op het versterken van onze zeedijk. En we werken doorlopend aan het toetsen en verbeteren van de dijken langs onze kanalen en meren.
Ruimte voor water
In 2050 wordt er 10% extra neerslag verwacht. Daarom zorgen we voor extra ruimte voor water door gebieden anders in te richten.
Extreme buien
Normaalgesproken leidt wateroverlast in ons gebied niet tot levensbedreigende situaties. Maar, vervelend is het wel. Vooral voor diegene die hierdoor schade heeft.
Waterproblemen door veenoxidatie
Als veen in aanraking komt met zuurstof, breekt de organische stof af. Het veen verdwijnt, waardoor de bodem daalt. Op sommige plekken wel 1 á 2 cm per jaar.